היום אני רוצה לכתוב על תופעה שגורמת להרבה הרבה בעיות נפוצות בהנקה.
אני מזהירה מראש שנצלול כאן קצת לעומק כי זה תחום רחב, אבל אני בטוחה שזה רלוונטי להרבה מכן אז שווה להקדיש זמן בכל זאת😊
תופעה שקשורה לבעיות בחיבור, פצעים, בעיות בעליה במשקל, העברת חלב לא יעילה, ריקון לא טוב של השד, ריבוי סתימות ודלקות, צקצוקים בזמן הנקה ועוד…
לא סימפטי אז כדאי להכיר!
הנושא שלנו להיום, שלא תמיד מבינים אותו בצורה נכונה הוא… לשון קשורה.
אז קודם כל, מה זו לשון קשורה?
לשון קשורה היא מצב פיזיולוגי שבו הלשון מחוברת לקרקעית הפה בחלק הקדמי שלה, במקום בחלק האחורי שלה.
(יש לזה כמה וריאציות. מקובל לאבחן לשון קשורה לפי דרגות 1-4. דרגה 1 זו לשון קשורה קדמית, הכי חמורה, ודרגה 4 זו לשון קשורה אחורית שהיא דרגת הקשירה הנמוכה ביותר).
רובכן בטח שמתן לב שמתחת ללשון שלכן יש מיתר שמחבר את הלשון לקרקעית הפה. הלשון במצב תקין אמורה להיות מחוברת בחלקה האחורי, ובצורה כזו היא חופשיה לנוע לכל הכיוונים.
פעולת היניקה, כמו פעולות אחרות שנעשות באמצעות הפה (אכילה, בליעה, דיבור ועוד) משתמשת בשרירי הלשון, והלשון בעצם אמורה לבצע תנועה גלית (פריסטלטית) על מנת לינוק בצורה יעילה.
אצל חלק מהתינוקות נותר לאחר הלידה קרום מתקופת העוברות שמחבר את הלשון לקרקעית הפה בחלקה הקדמי. לעיתים קרובות, זה עשוי לפגוע ביכולת התנועה של הלשון. כשזה פוגע ביכולת התנועה של הלשון, נקרא לזה לשון תת תפקודית, כלומר לשון שלא מבצעת את העבודה המצופה ממנה כראוי.
זה כמו שמישהו ישים לנו גבס על היד, ואז לא נוכל להזיז אותה למלוא טווח התנועה שלה.
לפעמים הקשירה הזו תהיה משמעותית יותר, ולפעמים היא תהיה פחות משמעותית ותשפיע פחות על ההנקה. מה שחשוב זה *התפקוד של הלשון* ולא רק הצורה שלה, כלומר המבנה שלה.
לחוזק של השרירים, למבנה של החיך, למבנה של הסנטר ועוד חלקים בפה יש השפעה משולבת *וביחד כל אלה ישפיעו על תפקודי הפה* השונים, וביניהם ההנקה.
אילו בעיות לשון קשורה יכולה לגרום?
אנסה לפרט כאן את הבעיות המרכזיות, אם כי יש שפע של בעיות שיכולות להיות מקושרות למצב:
- חיבור לא נכון לשד, שגורם לבעיות בהעברת חלב ובעליה במשקל
- פציעה חמורה של האמא
- כאבים משמעותיים בשד, סתימות בשד, דלקות חוזרות
- בליעת אוויר, קושי ביצירת ואקום, וכתוצאה מכך גרעפסים, הקאות, פליטות
- נשימת פה, בשל קושי של הלשון לנוח במקומה הנכון על החיך, מה שמצר את האף עוד יותר ועלול לגרום לבעיות של אדנואיד מוגדל, שקדים נפוחים, נזלת כרונית וכו'
- בהמשך החיים: קושי להגות צלילים מסויימים, דחיקת לשון ושיניים עקומות, חורים בשיניים.
בנוסף, נראה כי ללשון לא תפקודית יכולה להיות השפעה רבה על היציבה ועל מגוון רחב של תסמינים שנראים לא קשורים, באופן ישיר או עקיף.
ככל שעוברות השנים, מצטברים עוד מחקרים בקשר לחשיבות של אבחון וטיפול בלשון קשורה תת-תפקודית.
לגבי דרגות 1-2 יש הסכמה גורפת שתמיד כדאי להתיר (לבצע חיתוך כירורגי פשוט של המיתר שמחבר את הלשון כך שהיא בעצם תהיה חופשיה יותר לתנועה ומחוברת בחלקה האחורי).
את הדרגות האלה אמורים לדעת לזהות רוב אנשי המקצוע שמטפלים בתינוקות (יועצות הנקה, רופאי ילדים, אחיות טיפת חלב, רופאי שיניים, קלינאיות תקשורת, כירורגים שמתירים לשון…) – אם כי לצערי הרב בדיקת לשון קשורה היא לא חלק מהפרוטוקול ברוב בתי החולים!
כלומר, ממש בקלות יכול להיות שיפספסו את זה שלתינוק שלכן יש לשון קשורה, גם אם מדובר באחת הדרגות הברורות ביותר!
לגבי דרגות 3-4 יש הרבה יותר ערפול. המחקר לגבי האתגרים התפקודיים שיכולים להגרם על ידי לשון קשורה בדרגות 3-4 נמצא בחיתוליו, ולצערי כמעט כל הרופאים ושאר אנשי המקצוע לא מכירים את התחום, וכל שכן לא יודעים לזהות לשון קשורה בדרגות האלה, והכי משמעותי- לא בהכרח יודעים להתיר אותה…
בדרגות 3-4 הרבה פעמים המיתר מתחבא ולא נראה לעין אלא מה שנראה זה "לשון קצרה ורחבה", שנראה שאין לה מיתר מתחתיה. האמת היא, שכאן לא מספיקה בדיקה בראיה מבחוץ, אלא נדרשת בדיקה תפקודית, הרמת לשון ובדיקת המיתר כשהלשון מורמת. בנוסף, נדרשת הכנסת אצבע לפה של התינוק כדי לבדוק את התנועה שהלשון מפיקה בזמן מציצה, ומי שמבצע אותה צריך להיות איש מקצוע מוסמך שיודע להרגיש כיצד צריכה להרגיש מציצה תקינה ומתי היא אינה תקינה.
כאן אנחנו מסתבכים.
כל כך הרבה אימהות עם קשיים בהנקה מגיעות אליי ואומרות לי דברים כמו:
– "בטוח אין לשון קשורה, הרופא הסתכל ואמר לנו שאין".
– "יועצת הנקה בבי"ח הסתכלה ואמרה שלא נראה לה שיש",
והפלא ופלא- אנחנו מגלים בבדיקת פה יסודית שלי שלא רק שיש לשון קשורה, אלא שיש גם מבנה של חיך מאוד גבוה ותנועה לא נכונה של הלשון.
לכן, חשוב לי להעביר לכן מסר:
אם יש בעיות הנקה, לכו לאיש/אשת מקצוע שיודע לבצע בדיקה מקיפה של הפה.
לקחתן יועצת הנקה?
בררו איתה שהיא יודעת לבדוק את כל סוגי הלשון הקשורה. וודאו שהיא מכניסה אצבע לפה של התינוק ומסבירה לכן מה הממצאים. לצערי גם בתחום שלי לא כל היועצות יודעות לבצע בדיקה טובה.
הומלץ לכן על התרת לשון?
בררו לאיזה רופא כדאי ללכת, לצערי רוב הכירורגים שעובדים עם הקופות יודעים להתיר רק לשון קשורה בדרגה 1-2 ושולחים הביתה תינוקות שזקוקים להתרה של דרגות 3-4, או לחלופין מתירים את הלשון בצורה שטחית מידי.
עוד נקודה חשובה היא שהלשון היא שריר. אפשר לתרגל אותה!! בהרבה מקרים, לפני התרת לשון, נרצה לנסות קודם תרגילים שמחזקים את הלשון ואת טווח התנועה שלה. זה סוג של פיזיותרפיה ללשון. גם אחרי התרת לשון קריטי לבצע תרגול ומתיחות ללשון כדי למנוע הדבקה חוזרת וכדי ללמד את הלשון לבצע תנועה נכונה.
זה לא מספיק 'להוריד את הגבס', צריך גם לחזק את השרירים וללמד את הלשון שעד עכשיו לא עבדה טוב לעשות את התנועות הנכונות. גם כאן יש פער ענק בין אנשי מקצוע, והרבה כירורגים שמתירים לשון לא מנחים על ביצוע תרגילים ולכן חשוב לחפש ביוטיוב, או לבקש ממי שמלווה אתכן בתהליך תרגילים מתאימים.
נקודה אחרונה: לא תמיד צריך להתיר לשון קשורה, יש מקרים שבהם נעדיף לבצע קודם תרגול ומתיחות ללשון, טיפול אוסטיאופתי או לחכות כמה שבועות. עם זאת, במקרים שבהם אין שיפור אחרת או שנראה שתפקוד הלשון הוא הגורם לבעיה, חשוב וכדאי להתיר את הלשון בגיל צעיר ככל שניתן כדי שהיא תלמד לעבוד נכון כמה שיותר מהר.
עד כאן להיום😊
חיבוק גדול,
מיה