הנקה בצום – חלק 2

(הפוסט הזה הוא החלק השני על הנקה בצום. את החלק הראשון אפשר למצוא כאן >>)

היי יקרות!

איך להתכונן להנקה בזמן הצום?

בהמשך לפוסט, קיבלתי הרבה שאלות לגבי עצם השאלה האם נשים מניקות צריכות לצום ומתי יש אפשרות להקל. יש מגוון דעות, והבדל בין  9 באב ליום הכיפורים  וחשוב לדבר עם רב מראש

ממליצה לכן להתייעץ הלכתית מראש ולא לחכות לרגע האחרון (ולציין את כל הפרטים!). בחלק מהמקרים תוכלו לקבל הקלות משמעותיות! במיוחד מי שב30 יום אחרי לידה, או שמנסה להגביר כמויות חלב, או שמניקה פג וכו'- זה קריטי עבורכן.

ועכשיו,
אני רוצה להסביר מה קורה בגוף כשמניקות בצום – ואיך לצלוח את הצום בקלות.

פוסט ארוך אבל חשוב להתכונן מראש!

אז נתחיל בהכנה לצום:

כבר כמה ימים מראש כדאי לשתות הרבה מים ולאכול מזונות עתירי סיבים כמו שיבולת שועל, דגנים מלאים…. בנוסף – נסו להימנע מסוכר וקפאין, הגמילה מהם מקשה על הגוף לצלוח את הצום.

ממש לפני הצום, איכלו ארוחה טובה עשירה גם בחלבון ושומן, שמשביעים לאורך זמן. אפשר לאכול סמוך לצום פירות כדי לקבל אנרגיה זמינה.

ועכשיו קצת על מה שצפוי בצום:

אז קודם כל, אני רוצה רגע לדבר על מה צפוי שיקרה בדרך כלל לנשים מניקות בזמן צום.

הצום מתחיל מהערב, ונמשך עד הערב למחרת. בערב הראשון אנחנו בדרך כלל אחרי יממה של שתיה ואכילה, וכמויות החלב לא אמורות להיפגע כלל.

גם בבוקר, לרוב עדיין יהיה לנו מספיק חלב ונרגיש תחושת מלאות – קודם כל כי לרובנו זה לא מאוד משמעותי לא לאכול/לשתות בלילה, וגם כיוון שהגוף מתעדף את ייצור החלב.

כלומר – יכול להיות שבבוקר אנחנו נהייה עייפות וצמאות, אבל כמויות החלב לא אמורות להיפגע כלל והתינוק לא אמור להרגיש איזשהו חוסר.

החל משעות הבוקר המאוחרות, סביבות 11 בערך, חלק מהנשים יתחילו להרגיש מיעוט חלב. התחושה בשד יכולה להיות כאילו הוא "לא מתמלא" ויכול להיות שהתינוק יבקש לינוק החל מהשלב הזה לעיתים תכופות יותר.

עכשיו, זה הרגע הכי "מפתה" פשוט לתת תוספות של חלב ששאבנו מראש, או תמ"ל… נכון?
אז זהו, שזה בדיוק הרגע הכי גרוע לתת לתינוק בקבוק!

תארו לכן, מה קורה לתינוק שבדיוק כשהשד יחסית ריק ולא מניב את כמות החלב שהוא רגיל אליה, נחשף פתאום למשהו אחר – שנותן לו חלב בקצב מהיר ובכמות גדולה. (זה עשוי לגרום לשביתת הנקה.)

אז נכון.
יש תינוקות שזה לא מאוד ישפיע עליהם. אבל לצערי (ואני כותבת מניסיון מר של עשרות נשים שפונות אליי בדיוק במצבים הללו) יש תינוקות שזה לגמרי יכול להשפיע עליהם. ולכן, בזמן צום/מחלה/מיעוט חלב – הפתרון הוא אף פעם לא בקבוק.

מעבר לזה שזה עשוי לגרום לתסכול של התינוק בזמן הנקה לאחר מכן, זה גם עלול לגרום לכך שבאמת יהיה פחות חלב אחרי הצום!

זוכרות שהחלב מיוצר לפי היצע וביקוש? ומה הדרך הכי טובה לומר לגוף לייצר הרבה חלב?

בדיוק. ניחשתן נכון.

להניק הרבה!

אז דווקא מי שפתאום לא תניק כמה שעות טובות בזמן הצום, עשויה להחזיר לעצמה את כמויות החלב לאט יותר אחרי הצום, לעומת מי שתמשיך להניק כרגיל/יותר מהרגיל.

אז אתן בטח שואלות את עצמכן, מה הפתרון שאני כן מציעה אם לא לתת תוספות שאובות/תמ"ל?

הפתרון הוא פשוט.
קודם כל לזכור שבחלק הקשה מדובר בסה"כ ב 7-8 שעות קשות. זה הכל!

אז זה באמת לא סוף העולם. חוץ מזה, החלב לא מתייבש לגמרי אלא רק מתמעט – כיוון שהחלב מיוצר מהדם והדם מתמעט בהיעדר נוזלים. זה אומר שבכל רגע נתון, גם לקראת סוף הצום, יש חלב בשד!

אין מצב כזה, שהשד "ריק" לגמרי.

מה כן? יכול להיות שיהיה מיעוט חלב זמני למשך כמה שעות. במקרה כזה, במקום לאכול ארוחות מלאות כל כמה שעות, התינוק יצטרך פשוט לינוק יותר ארוחות.

נכון, זה קצת מתיש – אבל זה יענה על הצורך שלו בשעות האלה, וזה אפילו יגרום לזה שהגוף ייצר יותר חלב אחרי הצום! פשוט בגלל שהיה יותר ביקוש (כמו בקפיצת גדילה…)

בשעות האלו במיוחד, חשוב להקפיד לנוח ולישון במיטה. (בוקר מאוחר והלאה)

כדאי ורצוי להניק בשכיבה ולהימנע ממאמץ. מבחינת ההלכה חשוב יותר שהאישה תצום מאשר שהבעל יתפלל במניין דברו עם בן הזוג והסבירו לו שיכול להיות שתצטרכו עזרה בשעות האלה – שהוא יהיה עם התינוק.

באותה מידה, אם מתאפשר לכן להגיע להורים, להזמין אחות או חברה ללא ילדים לבוא לעזור לכן, או אפילו לקבוע עם חברה משמרות – זה מצויין. כל עזרה תתקבל בברכה.

נסו להגיע למצב שהתינוק מגיע אליכן רק להנקות – ובשאר הזמן מישהו אחר מטפל בו, כך שאתן מושקעות במנוחה ובהנקה בלבד.

הלאה.

עם צאת הצום –
קודם כל שתו מיד הרבה מים. אפשר לשתות קצת מיץ פירות צלול: כמו מים + לימון, מיץ ענבים או מיץ תפוחים מיד אחרי הצום. אחרי כמה דקות, איכלו פירות או שייק כדי להחזיר לגוף נוזלים ואנרגיה.

אחרי כשעה, איכלו ארוחה טובה ומזינה. אפשר לכלול בארוחה שיבולת שועל שידועה כמגבירת חלב, אבל בכל מקרה איכלו רק עד כדי שובע והמשיכו לשתות הרבה לאורך הלילה.

כבר למחרת צפוי שיפור משמעותי ולרוב תוך יממה – הכל חוזר לקדמותו.

אז נכון, זה נורא מפתה פשוט לתת בקבוקים ולהימנע מהנקה במשך כמה שעות, אבל המחיר של זה עשוי להיות כבד.

דרך אגב, מי שכבר בשלב של מוצקים ולא מניקה הנקה מלאה – אפשר בהחלט לתגבר את כמות המוצקים והמים שמציעים לתינוק ביממה של הצום. זה יגרום לקצת פחות הנקות – אבל זה פחות קריטי בשלב הזה להוריד הנקות ויכול לעזור בשמירה על הכוחות.

עם זאת – גם במקרה הזה רצוי להניק בהתאם לתדירות הרגילה או רק מעט פחות מזה ולא להפחית בצורה דרסטית הנקות כדי לא לייצר קושי בימים הבאים.

עד כאן להיום 😊

חיבוק גדול,
מיה

הנקה בצום – חלק 3 >>

"תודה רבה רבה על כל הטיפים והמידע בנושא של הצום מרגישה שעזרת לי ממש !!! 

שתיתי המון בימים שלפני הצום .. וביום לפני 4 ליטר .. 

ואמנם היה לי קשה כי הרגשתי מיובשת אבל עד סוף הצום לא הרגשתי שחסר חלב ובזכותך גם הנקתי כל הזמן ולא נכנעתי לתת בקבוק 

אז תודה רבה 🙏🙏"

"מיה🫶🏻

רציתי להגיד ממש תודה על ההודעות לפני הצום, זה עזר לי ולבעלי להכונן נכון לצום ולהיות כמה שיותר מוכנים לקראת זה.

באמת הצלחתי להניק לאורך כל הצום (וזה היה מאתגר), אבל לרגע ב"ה לא נגמר לי החלב למרות שהרגשתי שהוא פוחת, וכן הצלחתי להניק עד הסוף (למרות ששעה לפני הסוף כבר שברתי את הצום כי לא יכולתי).

ממש ממש תודה!!"

קבלי השראה להנקה שלך באופן קבוע. עם ידע פרקטי בגישה טבעית לאימהות שייתן לך את החיזוק בדרך שלך.

מיה איזקס

© 2017-2023 כל הזכויות שמורות.

תפריט נגישות