איך מתמודדים עם שביתת הנקה?
הרבה פעמים אני מקבלת הודעות מאימהות שמספרות שבאופן פתאומי התינוק שלהן לא מסכים לינוק. זה כמובן נורא מבהיל… לפעמים מדובר במצב שבו התינוק לא מסכים לינוק לחלוטין, ולפעמים זה קורה בהדרגה, כשבהתחלה בדרך כלל יש סירוב ליניקה ביום/בתנוחות מסוימות, ובהמשך הלילות מצטרפים.
באופן כללי קוראים למצב הזה שביתת הנקה.
לשביתת הנקה יכולים להיות הרבה גורמים:
קודם כל גורמים שקשורים בתינוק –
אף סתום, כאב אוזניים, פטרייה בלשון, כאבי שיניים, אחרי אשפוז, או רגישות שנוצרה בפה.
לפעמים מדובר ברגישות של התינוק לשינוי כלשהו –
החלפת דאודורנט (לא תאמינו, אבל תינוקות באמת שמים לב וזה אשכרה יכול להפריע להם), שינוי באבקת כביסה, ירידה בכמות החלב או שינוי בטעם, חשיפה לבקבוקים או מוצצים, חזרה לעבודה של האם, היעדרות של כמה ימים של האם ועוד.
לפעמים, למרות הניסיונות להבין מה הגורם, הסיבה עדיין לא ברורה. בכל מקרה, חשוב להבין שכל עוד זה קרה לפני גיל שנה לא מדובר בגמילה טבעית אלא בשביתת הנקה.
שביתה מתרחשת בפתאומיות, וגמילה היא הדרגתית ואורכת חודשים ארוכים. שביתת הנקה טיפוסית נמשכת בדרך כלל 2-5 ימים אבל יש כמובן יוצאי דופן.
איך מתמודדים עם שביתת הנקה?
מה שחשוב לדעת בשביתת הנקה זה שכמו שהיא הגיעה, כך אפשר לגרום לה להיעלם – עם מעט נחישות.
עדכון: בדיוק הוצאתי הדרכת וידאו על התמודדות עם שבית הנקה. תוכלי לצפות בה מכאן (חינם).
הנקה היא פעולה אינסטינקטיבית ואינסטינקטים לא נעלמים ברגע. לכן, כדאי לנסות להניק הרבה דווקא בזמנים שבהם ההתנהגות של התינוק מונעת מאינסטינקטים ולא מהתנהגויות נרכשות: לדוגמא כשהתינוק ישן, או רגע לפני ההתעוררות. כדאי גם לבחון תנוחות שונות להנקה, או הנקה בחדר חשוך.
בכלל, כדאי לשמור על הרבה מגע עור לעור. מקלחת משותפת עם התינוק, נשיאה במנשא. חוויות טובות של קשר וקירבה לשד יביאו להזדמנויות להנקה.
במקביל, אם התינוק יונק פחות מהרגיל חשוב לשאוב כדי לשמור על כמויות החלב, כדי שהוא ירצה לחזור לשד בחזרה בהמשך (אם כמויות החלב כבר ירדו משמעותית, הסיכוי שהוא יחזור לשד נמוך יותר).
בנוסף כדאי לקחת את התינוק לבדיקה אצל רופא לוודא שהסיבה לא קשורה בבעיה רפואית אצלו.
ומה עושים בינתיים? מה התינוק יאכל?
אם מדובר בשביתה חלקית, אפשר לנסות להניק מתוך שינה כדי שהתינוק לא יתייבש. בכל מקרה, ברור שהוא צריך לקבל הזנה. גם אם לא יאכל כמו שהוא רגיל, צריך לוודא שהוא לא מתייבש ועושה לפחות 5-6 טיטולים רטובים עם שתן בהיר.
אם השביתה נובעת מהעדפת בקבוק (מאוד סביר), עדיף להציע האכלה בדרכים חלופיות (מזרק, כפית או צינורית). אם התינוק כבר אוכל מוצקים אפשר לתת חלב שאוב במקביל למוצקים.
ואם שאלתן את עצמכן איך אפשר למנוע שביתת הנקה, אז תלוי באיזה סוג של שביתה מדובר.
אם מקור השביתה במצב רפואי או שינוי שלא צפינו מראש, זה לא ניתן למניעה.
אם לעומת זאת המקור הוא העדפת בקבוק, זה כן משהו שאפשר למנוע.
אני יודעת שלפעמים זה נשמע פנאטי, אבל באמת עדיף שלא לקחת את הסיכון של שילוב בקבוק, אלא אם זה הכרחי. למה? כי יש תינוקות שבקבוק אחד יגרום להם להפסיק לינוק, ויש תינוקות שזה לא יפגע בהם משמעותית או שהתוצאה תיראה רק אחרי זמן.
הבעיה היא שאי אפשר לדעת מראש איך זה יראה אצלנו…
ולכן – רצוי לא להעמיד את עצמנו בניסיון.
ואם בכל זאת את חייבת או בוחרת לשלב בקבוק? תדאגי שמישהו אחר ייתן את הבקבוק. לא את. מאמא רק יונקים. בנוסף, הקפידו על האכלה תומכת הנקה, לאט ובשליטת התינוק.
ואם אתן חוות שביתת הנקה? מוזמנות לכתוב לי. לרוב זה עובר, עם הטיפול הנכון ותוך שמירה כמויות החלב.