על פי המלצת משרד הבריאות, החל מגיל 4 חודשים מומלץ לתת לתינוקות תוסף ברזל
להרבה אימהות ההמלצה הזו נראית תמוהה, כי אנחנו יוצאות מנקודת הנחה ש ההנקה מספקת את כל הצרכים התזונתיים של תינוקות.
אז באמת, זו לא טעות. אצל תינוקות יונקים יש ספיגה טובה יותר של ברזל.
זה קורה בגלל שחלב אם מכיל גם ברזל וגם פריטין, שהוא חלבון תוך תאי שקושר תאי ברזל ומשחרר אותם בצורה מבוקרת ובעצם אחראי על מאגרי הברזל בגוף, ולכן אחוזי הספיגה של ברזל בחלב אם הם גבוהים מאוד.
ועדיין, החל מבערך גיל חצי שנה, אצל חלק מהתינוקות כמות הברזל שנספג מחלב אם לא תהיה מספיקה במאה אחוז.
זה באמת מאוד נדיר שיש בחלב אם מינרלים שהכמות שלהם לא מספיקה, ויש רק עוד מינרל אחד כזה שידוע שלפעמים יש בו חוסר אחרי גיל חצי שנה: אבץ.
לעומת חלב אם אצל תינוקות הניזונים מתמ"ל הסיפור הרבה יותר מורכב. תמ"ל הוא פורמולה גנרית, בסיסית, שלא מותאמת אישית לכל תינוק וצריכה לעבור עיבוד רציני כדי להתאים לעיכול אצל תינוקות אנושיים. כמות הברזל שצריך להכניס לתמ"ל כדי שייספג מעט ברזל גדולה פי 4 מכמות הברזל שיש בחלב אם כדי שתיספג אותה כמות. אחת הסיבות לזה היא כמובן שתמ"ל הוא לא חומר חי ולכן לא יכולים להיות בו חלבונים חיים שמסייעים בספיגה.
בעצם, כמות הברזל בחלב אם לא משתנה מאוד עם הזמן, אבל סביב גיל חצי שנה תינוקות זקוקים למעט מותר ברזל.
זה מותאם באופן מושלם עם הגיל שבו הם אמורים להתחיל לצרוך מוצקים, ואכן מחקרים מראים שהמזונות שתינוקות צריכים להתחיל איתם הם מזונות עשירים בברזל ובאבץ.
מזונות אלו כוללים בשר, הודו, דג, קטניות למיניהן, חמאת בוטנים, שקדיה, טחינה ועוד.
הבעיה היא, שרוב ההורים לא מודעים לכך וחושבים שבתחילת מוצקים (טעימות, וגם אחרי) תינוקות אמורים לאכול בעיקר פירות וירקות, גרברים ודייסות.
לכן לפעמים נוצר פער בכמות הברזל שגורם לאנמיה אצל תינוקות. אנמיה היא לא מצב סימפטי אצל תינוקות ועשויה לגרום לעייפות, חולשה ולהיעדר גדילה.
תוסיפו לכך את העובדה שהרבה אימהות סובלות בעצמן מאנמיה… ואת העובדה שהרבה תינוקות מקבלים תמ"ל ולא חלב אם…. ותקבלו מצב שבו להרבה תינוקות יש אנמיה.
מכאן הגיעה ההמלצה הגורפת לתת ברזל לתינוקות מגיל 4 חודשים, ולהגדיל את הכמות בגיל חצי שנה- באופן מניעתי!
למי שחוששת ממתן ברזל מניעתי, ניתן לבצע מעקב אחר רמת הברזל באמצעות בדיקת דם פשוטה. אם החלטת לא לתת ברזל, חרף ההמלצה כן לתת, חשוב לעקוב ולבצע יותר מבדיקה אחת.
באופן כללי, בערך סביב גיל 9-12 חודשים מומלץ לכל תינוק לבצע בדיקת דם ולפי התוצאות שלה ממליצים להמשיך/להפסיק מתן ברזל.
*מה מינון הברזל המומלץ?*
בגיל 4-6 חודשים, המינון הוא 7.5 מ"ג ביום.
החל מגיל 6 חודשים המינון הוא 15 מ"ג ביום.
על איזה ברזל אני ממליצה?
באופן כללי, ברזל עשוי לגרום לעצירות וליציאות בצבע כהה יותר, ולפעמים ממש לכאבי בטן. כשאנחנו מתחילות לתת לתינוקות שלנו ברזל, כדאי לצפות לשבוע-שבועיים של הסתגלות של מערכת העיכול.
עם זאת, יש סוגי ברזל שונים. ההבדלים ביניהם מתבטאים בסוג המולקולה שנמצאת בהם.
הברזל שאני ממליצה עליו, גם למבוגרים וגם לילדים, הוא ברזל של חברת אקוסאפ. הגעתי לברזל הזה כשבהריון השני שלי סבלתי בעצמי מאנמיה, וכל סוגי הברזל שלקחתי לא העלו את רמות הברזל וגם הפריעו לי לעיכול.
כשהתחלתי עם הברזל של אקוסאפ, הרגשתי טוב יותר, וגם בדיקות הדם הראו שיפור.
את הברזל הזה נתתי גם לשני ילדיי הקטנים והייתי מאוד מרוצה.
חשוב לשים לב שבגלל שצבע הברזל שחור, למי שיש שיניים- כדאי להזליף אותו ישירות לגרון או לשתות עם קשית (מהול במים) כדי לא להכתים את השיניים (תקף לכל ברזל נוזלי כהה).
מה שמיוחד בברזל הזה הוא שהוא ליפוזומלי, כלומר קשור למולקולת שומן שמסייעת בספיגה של הברזל מבלי שהוא יתחרה במינרלים אחרים ולכן אפשר לקחת כמות קטנה יותר ולצפות שהוא ייספג בצורה טובה יותר מסוגי ברזל אחרים.
כמובן כיוון שאני מאוד אוהבת את המוצר השגתי לקוראות הבלוג שלי קופון עליו!
את הברזל ניתן לרכוש מאתר אקוסאפ בהנחה בהקלדת קוד קופון: MTPL48592
באתר:
https://www.ecosupp.co.il/